Cześć
Jest wielu znamienitych kontrabasistów. Część z nich koncentruje się na komponowaniu i prowadzeniu swoich zespołów, np: Dave Holland, Charlie Haden.
Jest kilku znanych powszechnie wirtuozów basu, jak: Ron Carter, Christian McBride, Esperanza Spalding.
Jest nim też, choć mniej znany, Henri Texier.
Odkryłem go całkiem niedawno i chcę zwrócić na niego Twoją uwagę, bo jego styl gry jest wyjątkowy.
Henri Texier jest francuskim muzykiem, samoukiem zafascynowanym kontrabasem, od dziecka.
Gra zapewne na wyjątkowym instrumencie, o pięknej i głębokiej barwie, a do tego w sposób odmienny od innych muzyków.
Zazwyczaj kontrabas podaje stały rytm i tylko czasem kontrabasista improwizuje w czasie krótkiego solo.
Henri cały czas tworzy podkład dla muzyków, poprzez złożoną linię melodyczną basu, o zmiennej fakturze, a gdy zaczyna partię solową, to już odlot!
Texier wydobywa ze swojego kontrabasu tak niskie i szybkie dźwięki jakby miał turbodoładowanie!
Do tego często oferuje takie brzmienia jakby były sztucznie tworzone na basie elektrycznym z przystawką lub na komputerze. Nie słyszałem aby ktokolwiek poza nim tak grał na kontrabasie.
Gorąco zachęcam Cię do przesłuchania jego płyt, bo jego wirtuozeria zadziwi Cię.
Józef Bywalec