MARIZA - koncert w NFM Wrocław 26.03.22

2022/03/21 11:57 #192 przez Józek - właściciel
Witam fanów fado.

Dostałem na prezent imieninowy bilet na wrocławski koncert najbardziej znanej śpiewaczki fado, jaką jest Mariza.
Artystka przyjedzie do Polski na trzy koncerty i wystąpi we Wrocławiu, Warszawie i Gdańsku.
Mariza to jedna z moich ulubionych śpiewaczek ale jeszcze nie słyszałem jej na żywo więc bilet na jej koncert bardzo mnie ucieszył.
Z powodu jej popularności w szerokiej grupie odbiorców, koncert odbędzie się sali głównej NFM, która mieści pięć tysięcy osób.
Po koncercie podzielę się wrażeniami.

P.S.
Mariza śpiewa bardzo pięknie, a jej prezentacja fado jest daleka od purystycznej dlatego bardzo polecam jej koncerty nawet jeśli nie słuchasz muzyki fado.
2022/04/27 14:36 - 2023/12/10 19:26 #197 przez Józek - właściciel
Koncert bardzo mi się podobał.
Mariza wystąpiła w towarzystwie gitary klasycznej i portugalskiej oraz akordeonu i... perkusji.
Zaskoczył mnie widok ustawionych bębnów ale w trakcie koncertu potwierdził się sens dołożenie sekcji rytmicznej.
Dzięki niej śpiew fado, z natury skromnie oprawiony muzycznie, nabrał mocy, rytmu i wypełniał olbrzymią salę główną NFM.
Mariza oprócz śpiewania, opowiadała o swoim pochodzeniu i karierze muzycznej.
W trakcie śpiewu poruszała się po scenie tańcząc w 20cm szpilkach!
W środkowej części koncertu, wniesiono na scenę trzy krzesła.
Na jednym usiadła Mariza, bokiem do widowni, a na przeciw niej, na drugim krześle usiadł muzyk z gitarą klasyczną.
W takim skromnym akompaniamencie Mariza zaśpiewała dwa utwory, potem dołączył drugi muzyk z gitarą portugalską i wspólnie z nimi wykonała jeszcze dwa utwory.
Zaśpiewała też jedną piosenkę solo i to bez mikrofonu, czym potwierdziła swoją najwyższą klasę wokalną, konieczną do śpiewania prawdziwego fado.
Zachwyciła mnie jej radość śpiewania i umiejętności wokalne.

Józef Bywalec

Żałuj jeśli nie byłeś na jej koncercie.
Zasilane przez Forum Kunena