Cześć
Ponieważ spotykam w sieci niewłaściwe informacje i głupie rady od znafców o tym jak szybko wygrzać słuchawki, postanowiłem napisać kilka zdań na temat optymalizacji brzmienia sprzętu w kontekście czasu, zwane wygrzewaniem.
Właściwe wygrzanie sprzętu, zwłaszcza słuchawek, bo one są najdelikatniejsze, jest kluczowe dla ich optymalnego brzmienia i długiego bezawaryjnego grania.
Nie jest prawdą, jakoby przetworniki izodynamiczne nie zmieniały brzmienia z czasem, bo nie mają resorów jak membrany dynamicznych przetworników.
Wraz z ilością przegranych, płyt ich brzmienie „szlifuje się”, pogłębia, wygładza i optymalizuje.
Jest to związane z lepszym przewodzeniem prądu, nie z mechanicznym zużyciem.
Z tego powodu każdy kabel i przetwornik, choć nie ma ruchomych elementów, też zmienia swoje brzmienie z czasem.
Proces ten nazywamy wygrzewaniem, co jest przenośnią i skrótem myślowym.
Nie da się tego procesu radykalnie skrócić ani przyspieszyć, a takie próby skutkują tylko uszkodzeniem przetworników, co owocuje brakiem maksymalnej formy brzmieniowej i dużym rozrzutem jakości dźwięku poszczególnych egzemplarzy.
Oczywiście zawodowi recenzenci, gdy dostają na tydzień lub dwa słuchawki, to chcą w tym czasie je wygrzać aby uzyskać i opisać optymalne brzmienie.
Nic z tego!
Wygrzewanie wymaga czasu, a potraktowanie cewek przetworników elektroakustycznych ciągłym sygnałem o dużej mocy, skutkuje ich przegrzaniem i spadkiem możliwości brzmieniowych lub nawet uszkodzeniem.
Moje słuchawki dochodzą powoli do maksymalnej formy w trakcie gdy słucham muzyki i odtwarzania audycji słowno-muzycznych z radia.
Tobie też polecam spokojnie, na raty, cierpliwie, sygnałem średniej mocy optymalizować swoje nowe słuchawki abyś był zadowolony z ich brzmienia.
Jeśli chcesz posłuchać zanim się zdecydujesz, to zapytaj dystrybutora o egzemplarz demo, który jest wygrzany.
Obciążenie ciągłe, nowych słuchawek, sygnałem dużej mocy, aż do zniekształceń, przez 10 dób, to metoda aby słuchawki uszkodzić.
Nawet jeśli będą jeszcze działać, to już nigdy nie zagrają na miarę zaprojektowanych możliwości.
Pozdrawiam
Józek