Źródło dźwięku - znaczenie w systemie audio

2025/08/07 20:25 - 2025/08/07 20:29 #330 przez Józek - właściciel
Cześć
Zauważyłem czytając i rozmawiając z użytkownikami sprzętu audio, że mylą DAC ze źródłem.
DAC jak nazwa wskazuje zamienia postać cyfrową sygnału audio na analogową. To oczywiście bardzo ważna sprawa ale… najważniejsze jest źródło czyli to co dostarcza sygnał do przetwornika.
Nawet najlepszy DAC nie pokaże piękna muzyki z marnej jakości sygnału, który dostanie na wejściu. I tu jest pies pogrzebany, czy jakoś tak się mówi?
Problem w tym, że nawet, a może głównie zawodowi recenzenci i testerzy zabawek audio, używają laptopa lub komputera jako źródła muzyki i za nimi czytelnicy, audiofile.
Zastanawiające jest to, że skoro każdy laptop ma w sobie strumieniowiec, przetwornik i wzmacniacz słuchawkowy, to dlaczego każdy używa zewnętrznego przetwornika i wzmacniacza, a to co najważniejsze dla jakości muzyki – źródło, z laptopa.
Laptop ma te wszystkie trzy elementy na dopasowanej do siebie jakości i wydajności. Traktowanie ich wybiórczo jest bez sensu.
Wiem, że jeśli jesteś informatykiem/komputerowcem to uczyli Cię na studiach, że jeśli ilość zer i jedynek się zgadza, to wszystko się zgadza.
Niestety tak nie jest.
Na studiach chemicznych też nie uczą dlaczego wina z tego samego krzaka, rosnącego w tym samym miejscu smakują inaczej choć skład chemiczny mają taki sam.
Podobnie można byłoby stwierdzić, że gdy w czarnej płycie – analogowej, ilość rowków się zgadza z inną, to dźwięk z nich brzmi tak samo. Otóż nie!
Kłania się technika prowadząca do precyzji tak wysokiej, że wymyka się jej znaczenie naszej logice matematycznej i wyobraźni technicznej.
Do tego dochodzi tzw. percepcja, która powiązana jest z naszą psychologią.
To dziedzina naszego życia, której nie da się zmierzyć i wyrazić wzorami chemicznymi ani matematycznymi.
Dlatego ta sama kawa/herbata pita z różnych filiżanek smakuje inaczej. Tak!
Zmysł wzroku też bierze udział w subiektywnym postrzeganiu przyjemności z picia kawy/herbaty/wina/piwa.
Kolor i kształt samochodu ma znaczący wpływ na zadowolenie z jego posiadania i używania.
Wracając do muzyki w postaci cyfrowej.
Dla naszego mózgu nie wystarczy aby ilość zer i jedynek się zgadzała aby muzykę tak samo odbierać.
Ważny jest czas kiedy te zera i jedynki się pojawiają.
W czysto technicznych aspektach to bez znaczenia dlatego komputery, maszyny i urządzenia sterowane cyfrowo, także przetworniki c/a, super działają.
Niestety nasz słuch/mózg reaguje na zmiany czasu taktowania zer i jedynek nawet na 15 miejscu po przecinku, co wykazały naukowe eksperymenty praktyczne.
Dlatego wzorcowe zegary rubidowe są produkowane, za krocie sprzedawane i stosowane w systemach Top Hi-End.
Jeśli Cię temat zainteresował od strony teoretycznej, to resztę zgłębiaj na portalach o tematyce technicznej.
Jeśli nadal „nie wierzysz” to nie przejmuj się tylko słuchaj muzyki i nie dziw się, że wydałeś dużo kasy i wciąż nie jesteś zadowolony z brzmienia.

Puentując, najważniejszy dla jakości muzyki element audio, to źródło czy to analogowe – gramofon, magnetofon czy cyfrowe – dyskofon, strimer.
Znam ludzi ze znacznie dłuższym i bogatszym doświadczeniem w audio ode mnie, którzy twierdzą, że transport CD lub HD odpowiada w 70 procentach za jakość muzyki, a przetwornik tylko w 30 procentach.
Nawet jeśli przesadzają i przyjmiemy tak jak ja uważam, że po połowie, to daje Ci obraz jak ważne jest źródło dźwięku dla finalnego brzmienia muzyki.

Pozdrawiam tych którzy słuchają i słyszą:)
Józef Bywalec
Zasilane przez Forum Kunena