Kable fabryczne - jakość i cel

2025/07/01 14:22 - 2025/08/09 22:26 #326 przez Józek - właściciel
Cześć

Większość ludzi nie rozumie jaką rolę mają kable fabryczne więc dziwią się pytając:
"Jak to, w tej cenie słuchawki i jeszcze na kabel mam wydać kilka tysięcy?"
albo tak mówią:
"Renomowany producent, a nie umie zrobić dobrego kabla do swoich wyrafinowanych technicznie słuchawek?"
Już odpowiadam i wyjaśniam tę sprawę.
Zawężę odpowiedź tylko do słuchawek ale dotyczy innych urządzeń audio i nie tylko.
Każdy producent załącza w zestawie ze słuchawkami kabel, który ma być przede wszystkim trwały w czasie przy używaniu go w różny, także niewłaściwy sposób, np.: zbyt mocne i zbyt częste zaginanie, plątanie go, tarcie nim po krawędziach, np.: stołu, deptanie po nim, próby gryzienia przez zwierzęta, narażanie na pole elektromagnetyczne, tarcie po ubraniu itp.
Głównym celem jest to aby uniknąć reklamacji, które są kosztowne, kłopotliwe i szkodzą wizerunkowi słuchawek i prestiżowi producenta.
Drugi cel jest taki aby kabel oferował ze słuchawkami możliwie jak najbardziej uniwersalne brzmienie czyli dla każdego i z każdą elektroniką.
Pewnie wiesz, że ludzie którzy kupują drogie i wyrafinowane słuchawki rzadko są melomanami, a zwykle słuchają muzyki rock, pop, elektroniczna, która jest kiepsko technicznie nagrana. Ty też takiej głównie słuchasz?
Szkoda ale mam nadzieję, że czytając moje recenzje sięgniesz kiedyś po wyrafinowaną, piękną muzykę, która jest także sztuką.
Po drugie większość nie ma wysokiej jakości elektroniki stacjonarnej tylko DAP albo AMP-DAC na biurko, połączony z laptopem w roli źródła muzyki.
W takich okolicznościach – niska jakość nagrań i elektroniki pracującej ze słuchawkami, wysokiej jakości kabel czyli bardzo przejrzysty, pokazałby marną jakość dźwięku dostarczonego do słuchawek i ostatecznie emitowanego przez nie do uszu użytkownika.
Właśnie z tych dwóch, głównych powodów każdy mądry producent słuchawek, sprzedaje je z kablem, który nie oferuje najwyższej jakości brzmienia.
Czasem jest tak, że kabel z zestawu zapewnia wystarczająco ciekawe brzmienie słuchawek np.: Venus, choć nie na miarę pełni ich możliwości i zadowala większość klientów i nawet recenzentów.
Ja zawsze słucham z najlepszym kablem i opisuję maksymalne możliwości brzmieniowe każdych słuchawek, a Ty decydujesz czy to co słyszysz z kablem fabrycznym Cię zadowala czy zbyt mocno odbiega od tego co opisałem i wtedy możesz dokupić lepszy kabel według swoich preferencji brzmieniowych i pod klasę elektroniki, którą posiadasz.
Mam nadzieję, że moje długie wyjaśnienie jest dla Ciebie zrozumiałe.
Pozdrawiam
Józek
Zasilane przez Forum Kunena